Leader

sigla_leader

Leader este o initiativa colectiva europeana pentru sprijinirea comunitatilor rurale in imbunatatirea calitatii vietii si a prosperitatii economice a zonei locale, fiind cofinantata de sectiunea „Orientare” a Fondului European de Orientare si Garantare Agricola.

Scopul programului este sa incurajeze si sa sprijine actorii rurali sa se gandeasca la potentialul pe termen lung al zonei. Programul cauta sa incurajeze punerea in aplicare a unor strategii originale, integrate si de o inalta calitate, pentru dezvoltarea durabila, menite sa incurajeze experimentarea de noi moduri de:

– Sporire a patrimoniului cultural si natural;

– Consolidare si diversificare a mediului economic pentru a contribui la crearea de noi locuri de munca;

– Imbunatatire a abilitatilor de organizare ale comunitatii.

 

Scurt istoric

La nivel european, necesitatea Programului LEADER a aparut in 1990, cand, programele publice pentru dezvoltare rurala din multe tari erau limitate, in ceea ce priveste obiectivul interventiilor lor, fiind administrate intr-un mod traditional de sus in jos (de la nivel central spre cel local).

In perioada 1991-1994 la nivel comunitar s-a derulat LEADER I, „Faza de initiere”, in cadrul careia au fost constituite 217 Grupuri Locale de Actiune (GAL).

In cadrul LEADER II (1994-1999), Faza de generalizare, s-au format 1000 GAL-uri.

In cadrul LEADER (2000-2006), Faza de consolidare, au fost selectate 896 GAL-uri, in zonele rurale din toate statele membre.

Leader a fost creat in jurul a patru teme dominante:

– Utilizarea cat mai eficienta a resurselor naturale si culturale, inclusiv sporirea valorii siturilor Natura 2000;

– Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale;

– Cresterea valorii produselor locale, in special prin facilitarea accesului la piete al unitatilor mici de productie prin actiuni colective;

– Utilizarea de know-how si tehnologii noi pentru ca produsele si serviciile din zonele rurale sa devina mai competitive.

Criteriile de baza ale programului LEADER:

1. Abordarea axata pe zona

2. Abordarea de la baza spre varf

3. Abordarea bazata pe parteneriat si „grupul de actiune locala” (GAL)

4. Inovarea

5. Abordarea integrata

6. Constituirea de retele si cooperarea dintre zone

7. Finantare si gestionare la nivel local

Cine sunt beneficiarii Programului LEADER?

Beneficiarii Programului LEADER sunt Grupurile de Actiune Locala (GAL) care isi desfasoara activitatea pe un teritoriu rural, cu o populatie cuprinsa intre 10.000 – 100.000 locuitori si densitatea de maximum 150 de locuitori pe km2.

Grupurile de Actiune Locala reprezinta parteneriate constituite din diversi reprezentanti ai sectorului socio-economic din teritoriul respectiv. La nivel de decizie, partenerii sociali si economici si reprezentantii societatii civile, precum agricultorii, femeile, tinerii din spatiul rural si asociatiile acestora trebuie sa reprezinte cel putin 50% din parteneriatul local.

In statele membre, GAL-urile au diferite structuri legale: asociatii non-profit, asociatii/fundatii, autoritati locale sau regionale, societati comerciale, cooperative.

GAL-urile reprezinta interesele locuitorilor si comunitatii rurale – motorul de functiune al Programului LEADER

GAL-urile elaboreaza o strategie de dezvoltare rurala locala integrata si sunt responsabile de implementarea acesteia.

Astfel, GAL-urile aleg proiectele care vor fi finantate in cadrul strategiei. De asemenea, pot selecta proiecte de cooperare.

Criterii de identificare a teritoriilor LEADER

– Dimensiune redusa

– Caracter rural

– Omogenitate

– Resurse suficiente

– Densitate redusa a populatiei (maxim 150 locuitori/ km2)

– Identitate locala

– Populatie intre 10.000 – 100.000 locuitori

Avantaje ale Programului LEADER

– Raspunde nevoilor locale specifice;

– Valorifica resursele locale;

– Mobilizeaza actorii locali, reprezentanti ai populatiei rurale, de a se preocupa si de a prelua controlul dezvoltarii zonelor rurale prin intocmirea de strategii axate pe problemele identificate in comunitatile lor;

– Ofera zonelor rurale posibilitatea de colaborare cu alte teritorii pentru schimb si transfer de experienta prin crearea de retele;

– Prin caracterul sau descentralizat, integrat si de jos in sus este esential pentru dezvoltarea echilibrata teritoriala.

Actiuni cheie

– Construirea capacitatii locale de parteneriat, animare si dobandirea de aptitudini pentru mobilizarea potentialului local;

– Promovarea parteneriatelor public-private. LEADER va continua sa detina un rol important in incurajarea abordarilor inovative ale dezvoltarii rurale si in reunirea pe aceeasi scena a sectoarelor privat si public;

– Promovarea cooperarii si inovatiei;

– Imbunatatirea guvernarii locale. LEADER favorizeaza dezvoltarea abordarilor inovative asigurand legatura intre agricultura, silvicultura si economia locala si contribuind astfel la diversificarea bazei economice si intarirea structurii socio-economice a zonelor rurale.

Acoperire geografica

Sunt eligibile teritoriile (zonele) rurale care dispun de suficiente resurse umane, financiare si economice pentru sprijinirea unei strategii de dezvoltare viabila.

De asemenea, teritoriile (zonele) eligibile sunt acele teritorii care, in conformitate cu definitia OECD, sunt clasificate drept rurale. Definitia OECD are la baza acea parte a populatiei care locuieste in comune (cu mai putin de 150 locuitori/km2). Aceasta definitie este unica recunoscuta pe plan international referitor la spatiul rural.

Share via email

Comments are closed.